Filbec - Pesticidy - Atrazin

Pesticidy – Atrazin

Herbicid Atrazin je široce používaný chemický prostředek v zemědělství, zejména při pěstování kukuřice nebo cukrové třtiny. Likviduje plevel, jeho přítomnost v podzemních vodách však může mít závažné dopady na lidské zdraví.

Jak se Atrazin dostává do podzemních vod?
Atrazin je odolný vůči rozkladu, což znamená, že se může snadno dostat z povrchu země do podzemních vod, a proto jsou pro něj stanoveny limity.

Filbec - Pesticidy - Atrazin

Jakými cestami se Atrazin může dostat do podzemních vod:

Povrchový odtok: Při dešti nebo zavlažování může dojít ke splachování Atrazinu z ošetřovaných polí do řek, potoků a dalších vodních toků.

Vsakování: Atrazin může prosakovat půdou až do vrstev podzemních vod, zejména v oblastech s propustnou půdou a vysokou hladinou spodní vody.Eroze půdy: Větrná a vodní eroze může přenášet částice půdy obsahující Atrazin do vodních zdrojů.

Filbec - Pesticidy - Atrazin

Vliv Atrazinu na lidské zdraví

Děti jsou zvláště citlivé na chemické látky kvůli jejich rychlému růstu a vývoji. Vystavení Atrazinu může mít u dětí následující účinky:

Hormonální disruptor: Atrazin je známý jako endokrinní disruptor, což znamená, že může narušovat hormonální rovnováhu v těle. U dětí to může vést k problémům s růstem a vývojem.

Nervový systém: Studie naznačují, že vystavení Atrazinu může mít negativní dopad na nervový systém dětí, což může vést k poruchám učení a chování.Reprodukční zdraví: Některé výzkumy naznačují, že dlouhodobé vystavení Atrazinu může ovlivnit reprodukční zdraví, což by mohlo mít důsledky i v dospělosti.

Filbec - Pesticidy - Atrazin

Dospělí také nejsou imunní vůči účinkům Atrazinu. Mezi hlavní zdravotní rizika patří:

Rakovina: Některé studie spojily dlouhodobé vystavení Atrazinu s vyšším rizikem některých typů rakoviny, včetně rakoviny prsu a prostaty.

Endokrinní systém: Podobně jako u dětí, i u dospělých může Atrazin narušovat hormonální rovnováhu, což může vést k různým zdravotním problémům, včetně problémů s plodností.Imunitní systém: Atrazin může oslabit imunitní systém, což zvyšuje náchylnost k infekcím a dalším nemocem.

Filbec - Pesticidy - Atrazin

Atrazin už není pro použití v České republice registrován. V Evropské unii byl zakázán v roce 2005. Přesto se stále v některých zdrojích podzemínch vod vyskytuje. Je důležité, aby zemědělci a regulátoři přijali opatření k minimalizaci úniků Atrazinu do životního prostředí a chránili tak zdraví obyvatelstva, zejména dětí. V USA je i přes varování vědců Atrazin používán ve velkém a jedná se o nejčastěji používaný herbicid.

Filbec - Pesticidy - Atrazin

Nanouhlíkový filtr filbec z vaší pitné vody Atrazin odstraní, stejně jako vše ostatní, co do ní nepatří. Účinnost filtrace je stejná po celou dobu životnosti filtrační vložky. Filtr byl testován v Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity Liberec – Analýzu odstranění Atrazinu najdete zde.